Newsweden.nu
Svenska längdskidåkningslopp vintern 2013/2014 - Newsweden

Sverige är ett land tokigt i skidåkning. Klimatet är en anledning, men sedan har vi också en lång och stolt tradition av att snöra på oss pjäxorna, greppa stavarna och gå på tur. Med ett så stort intresse för längdskidåkning finns givetvis också ett stort antal tävlingar att delta i. En del tävlingar är bara öppna för de riktigt skickliga skidåkarna, men det finns också ett antal tävlingar som är öppna för alla glada motionärer. Här är lite kort om svenska längdskidåkningslopp vintern 2013/2014.

Lopp öppna för alla

De längdskidåkningslopp som är öppna för alla är i princip bara långlopp. Ett långlopp är ett lopp som är omkring fyra mil eller längre. Vasaloppet med sina cirka 90 kilometer är ett mycket bra exempel på ett långlopp.

Vasaloppet är också det absolut mest kända längdskidåkningsloppet i Sverige. Det går av stapeln den sista söndagen i februari varje år. Om man inte vill avverka hela 90 kilometer finns ett antal andra distanser att prova på. Under Vasaloppsveckan kan man bland annat delta i Öppet Spår och köra Halvvasan.

Andra klassiska längdskidåkningslopp som går av stapeln varje år är Engelbrektsloppet i och omkring Norberg, Skinnarloppet som arrangeras i Malung samt Västgötaloppet som avgörs i Ulricehamn. Det finns till och med ett långlopp i Stockholm, nämligen Stockholm Ski Marathon.

För alla långlopp som går av stapeln januari-mars varje år gäller det att vara ute i god tid med anmälan. Helst bör man hänga på låset. Startbiljetterna till Vasaloppet brukar till exempel sälja slut på bara några minuter. Är du snabb nog att få en biljett är det sedan bara att börja träna!

Lopp för elitåkarna

Det finns flera nationella tävlingsserier för längdskidåkning i Sverige. För de allra duktigaste skidåkarna gäller SM-tävlingarna. För seniorer finns Team Sportia Cup med en handfull deltävlingar. De bästa juniorerna deltar i Scandic Cup.